Hvordan velge farge

Publisert: 08/07/21 oppdatert: 16/07/21

Mange har sett veldig mye til veggene sine det siste året, og når vi ser på hvordan aktiviteten er hos byggevarehusene og interiørkjeder, har de fleste gått lei. Det er full aktivitet både inne og ute, og flere bruker muligheten til å pusse opp.

Men hvilken farger skal man bruke?

Det viktigste å tenke på er hva rommet skal brukes til. De fleste av oss ønsker noe som er fint, moderne og som kan vare lenge. Det er viktig å tenke på sin egen personlige stil, og ikke bare følge trendbildet slavisk. Trendfarger sammen med personlig stil gir ett hjem man kan trives i. Det er forskjell på ett rom hvor du skal arbeide og være aktiv i, enn ett rom som skal gi ro og hvor man skal slappe av.

Trender er der for å inspirere oss og få oss til å se på andre muligheter. Her er det viktig at man tolker trender og farger og lager sin egen vri.

Farger gjør noe med oss, og leser du fargeteori kan du se hva farger kan bidra med i interiøret. Når man kombinerer farger, har man flere muligheter.

Ton-i-ton farger. Dette tar utgangspunkt i å jobbe med én farge av gangen. Fargen varieres i et mangfold av nyanser – fra helt lys til nesten sorte. Man kan blande blanke og matte overflater og ha forskjellige strukturer på fargene.

Nabofarger. Ønsker man mer variasjon, og liv i interiøret kan vi anbefale nabofarger. Her velger vi farger som ligger nær hverandre på fargesirkelen – jo nærmere dess roligere blir helheten. Med kulørsterke nabofarger får du et kraftfullt uttrykk, med mørke nyanser blir det mer mystisk og spennende, mens du med lyse nyanser får en luftig og lett fargepalett.

Kontrastfarger. Dette er farger som ligger mot hverandre på fargesirkelen; grønt mot rødt, blått mot gult, oransje mot turkis, gulgrønt mot lilla. Dette er farger som forsterker hverandre. Her kan du variere hvor kulørsterke fargene skal være. Ene fargen kan være mer dominerende, eksempel på vegg, og kontrastfargen på detaljer, møbler, tekstiler etc. Dette vil fremheve fargene.

Nyanselike farger. Ønsker du å bruke mange farger i interiøret, er hemmeligheten bak et fint resultat nyanselikhet. Du kan velge hvilken som helst farge fra fargesirkelen, men her er det avgjørende at du setter sammen farge fra samme område på fargetrianglet.

Rødtoner gir energi, og her viser trenden at pudderrosa, fersken og terrakotta er i ilden. Alt fra dempet rosa som 12120 Desert Pink til gylden rød som 20167 Welcoming Red.

Ønsker du å slappe av, og finne ro – anbefaler vi blågrønne toner, svale grønne og blåtoner. Farger som 5455 Industrial Blue er en frisk, lys gråblå farge med ett hint av grønn undertone. Denne lager en sval atmosfære i rommet. 5044 Blåis er litt mørkere enn fargen nevnt tidligere, men er fortsatt rolig av balansert. Blått er nordmenns favoritt farge, og det er blåtoner vi ser som går igjen år etter år.

Grønntoner kan gi balanse. Fargen 8546 Local green er mer en gulgrønn tone, den er frodig og lit nedstøvet.

Du har også grønne toner slik som 5454 Dark Teal som er magisk og dyp, den fargen er hakket dypere og mer dempet enn 5362 Fusion. Sammen med de kulørtonelike, men lysere utgavene fargene 6352 Evening Green, 6350 Soft Teal og 6351 Tender Green er den nydelig.

Naturlige farger er også å se. Beige, gråbeige, sandfarger og varme hvite. Flere velger farger som 11173 Humble Yellow, 11174 Curious Min og 10246 Velvet, og dette er gode farger å bruke. Det er sosiale farger, og de kler de jordnære rødlige tonene. Gulere nyanser er tilbake i interiøret, og de skaper varme i hus og hjem. Det er sosiale farger, og de passer ypperlig inn i oppholdsrom.

Fargene for 2020 og 2021 er støvete, og de mer farge fargesterke tonene vil kanskje ikke komme inn på bestselgerlisten med det første, men det er supert å blande sammen fargesterke detaljer og farger, sammen med de mer «skitne» fargene, dette skaper balanse og vil lage en tøff og eklektisk stil.

Flere tørr å være mer vågal, og velger mørke farger, mørkeblått, mørk grønn og dyp lilla er farger som går igjen, disse er trygge trendmessig. Kombiner disse fargene med trestruktur, varme grå, og gjerne tekstiler som velur og lin for å skape hotellstilen.

Lykke til !

 

Fargene nevnt i dette innlegget er farger fra Jotun; hos oss kan du få med deg fargeprøver hjem slik at du kan teste fargen i rommet du skal ha den i.

Siste nytt